Zdrowe muffiny w wykonaniu uczniów ZPO w Niedzicy
W ten poniedziałek w naszej szkole zapachniało muffinami. I to nie byle jakimi babeczkami, ale zdrowymi, bo marchewkowymi. Uczniowie z klasy V i VI wzięli udział w zajęciach kulinarnych prowadzonych w ramach programu „Szkoły promującej zdrowie”.
Uczestnicy zajęć byli bardzo zaangażowani w działanie i zgodnie podzielili się nie tylko pracą, ale też przygotowanym przez nich deserem.
Polecamy wszystkim rodzicom wspólnie spędzić czas w kuchni ze swoimi pociechami, nie tylko przy stole podczas posiłków, ale także przy pieczeniu marchewkowych muffinek, na które przepis zamieszczamy poniżej.
Przepis na marchewkowe muffiny: (http://zapachykuchni.blogspot.com)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- nie cała łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 4 duże marchewki starte na drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Składniki sypkie umieszczamy w misce, dodajemy jajka, olej i marchewkę. Następnie mieszamy wszystko łyżką. Nakładamy ciasto do foremek muffinkowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
Smacznego!
Ewelina Płachta-Krupa
Szkolny koordynator programu
„Szkoły Promującej Zdrowie”