Warsztaty cukiernicze najmłodszych uczniów z Łapsz Niżnych
Pięć wieków przed naszą erą Konfucjusz trafił w samo sedno i przedstawił prosty klucz do zdobywania wiedzy i umiejętności: „Powiedz mi a zapomnę, pokaż mi a zapamiętam, pozwól mi zrobić a zrozumiem. I my staramy się tego klucza używać. Stąd u nas kolejne zajęcia praktyczne w terenie – tym razem – warsztaty cukiernicze w cukierni w Łapszach Wyżnych. Korzystając z oferty przedstawionej przez Panią Magdalenę Kałafut z w/w cukierni, klasy Ia, Ib oraz II z III udały się kolejno w poniedziałek, środę i czwartek na „słodkie zajęcia”. Po przywitaniu, przebraniu w białe koszulki uczniowie udali się na zwiedzanie zakładu cukierniczego. Mogli zobaczyć, powąchać produkty, których używa się do wypieku ciast. Odpowiadali też na zagadki zadawane przez Panią Magdę. Zwiedzając zakład produkcyjny uczniowie poznali cały proces produkcji ciast od momentu otrzymania surowca aż do czasu pakowania gotowego produktu. Później nadszedł oczekiwany moment – własnoręczne wałkowanie, wykrawanie foremkami, układanie na blachach świątecznych pierniczków. Po wyjęciu ich z pieca dzieci zabrały się do dekorowania ciasteczek lukrami, które same zabarwiły oraz słodkimi ozdobami. W miarę upływu czasu uczniowie dochodzili do coraz większej wprawy i ozdoby wychodziły im coraz ładniejsze. W trakcie zajęć wielu uczniów deklarowało chęć zostania w przyszłości cukiernikiem. Oczywiście w czasie ozdabiania ciasteczek nie można było oprzeć się chęci ich skosztowania. Na szczęście po degustacji zostało jeszcze sporo pierniczków, które uczniowie zapakowali do specjalnie przygotowanych torebek i zabrali ze sobą do domu. Na koniec każdy uczestnik warsztatów otrzymał pamiątkowy dyplom. Mamy nadzieję, że zajęcia te zapadną na długo w pamięci naszych uczniów a zdobyte umiejętności wykorzystają oni już niedługo, pomagając mamie w przedświątecznych wypiekach.
Anna Kowalczyk